Wednesday, March 16, 2011

Gempa Bumi dan Tsunami di Jepun

Allahuakbar..Allah maha besar.Sekiranya DIA mahu menduga,bila-bila masa akan berlaku.Kita di Malaysia ni patut bersyukur tak ada masalah gempa bumi ke taufan ke gunung berapi meletus ke.Yang ada banjir kilat,banjir besar tetapi tetap juga tak bersyukur.Tak apalah,memasing punya pandangan kan?Karang aku cakap lelebih ada jugak pembaca yang sentap-sentap ni,nyampah haku.Oklah aku copy past bende alah ni,tapi lupe blog hape...kredit pada dia.


Pihak TM telah mengeluarkan pengumuman tentang servis internet atau jalur lebar streamyx yang terganggu kesan daripada tsunami yang melanda Jepun baru-baru ini. Ini menyebabkan internet menjadi slow. Jika hosting site korang di Jepun atau merentasi lautan ke USA, mungkin kesannya lagi ketara. Jadi kepada korang yang sedang melayari Facebook ketika itu, memang mengalami internet sangat-sangat slow. Sampaikan ada juga yang tak dapat nak login Facebook. Lembap.


Telekom juga telah mengeluarkan report berkenaan kerosakan kabel bawah laut (undersea cables) mereka. Gempa yang berlaku di Jepun pada Jumaat lalu telah merosakkan kabel bawah laut. Ia memberi kesan kepada connectivity panggilan yang dibuat antara China dan Jepun. 


Dan ini pengumuman (announcement) dari TM




"Telekom Malaysia Berhad (TM) wishes to inform our customers that TM and its consortium members have identified that the earthquake occurred in Japan earlier today has affected Japan – US Cable Network (JUCN) and Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) cable networks linking Malaysia to The United States of America (USA) and Hong Kong (HK).


Customers using Internet services nationwide may experience some degree of service degradation such as slow browsing and high latency while accessing international websites hosted in the USA, Europe and North Asia. Customers using Virtual Private Network (VPN) and other critical business applications linked to USA, Europe and North Asia may also experience some level of service degradation. Meanwhile, to alleviate the problem, the traffic has been diverted and managed effectively to ease the situation.


We will make further announcements on the progress of the restoration works and TM apologizes for any inconvenience caused by the disruption. We would like to assure our customers that all necessary measures is being taken to restore the services as soon as possible.


We wish to thank our customers for their understanding and patience during the affected period. Should you require any further assistance, please do not hesitate to email us at help@tm.com.my for TM fixed line and Streamyx customers and unifi@tm.com.my for UniFi customers."

No comments: